"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

fredag 30. mai 2014

Hvorfor være lykkelig når du kan være normal?


Hvorfor være lykkelig 
når du kan være normal?
av
Jeanette Wintherson




Dette sier biblioteket om boken:
I denne selvbiografien skildrer Jeanette Winterson sin egen oppvekst i en industriby i Nord-England. Hun vokser opp som adoptivbarn i en strengt religiøs familie. Adoptivmoren utøver et regime med harde avstraffelsesmetoder. Bøker er forbudt, men Jeanette finner glede og trøst i å smuglese på biblioteket. Da hun som 16-åring forelsker seg i en jente fra menigheten blir hun kastet ut av hjemmet. Selv om oppveksten har vært tøff, har den også gitt Jeanette styrke. Hun går sine egne veier, skriver og blir etter hvert en anerkjent forfatter.


Jeanette Winterson er en ukjent forfatter for meg, selv om hun tydeligvis er veldig kjent i hjemlandet UK. Men det gjorde ikke noe; denne selvbiografien var kjempeinteressant allikevel. 

Hun elsker ord, og det er tydelig gjennom hele fortellingen om livet hennes. Det hevet historien noen ekstra hakk.
Dette er en spesiell historie, men selv om det er fattigdom, overreligiøsitet og følelsesmessige overgrep som beskrives, så er det allikevel en fin historie. 
Winterson er jevngammel med meg, så det er rart å høre henne fortelle om hvordan HUN vokste opp, når jeg vet hvordan jeg selv hadde det. To forskjellige verdener.
Jeg lånte boken som Ebok på biblioteket. Leste den på mobilen mens jeg lå i hengekøya. 

Boken handler om kjærlighet.  Vel verdt å lese.

torsdag 29. mai 2014

Men vanskeligst av alt er kjærligheten


Men vanskeligst av alt er
kjærligheten
av
Per Anders Nordengen



Per Anders Nordengen er sønn av Albert, gammel-ordføreren i Oslo. Dere husker han? Godmodig og hyggelig. Det virker det som om sønnen også er. Han er prest, men reiser rundt og holder foredrag også. Han har her skrevet en bok om det å være et par. Det er ikke alltid så enkelt, så det er greit å få noen tips med på vegen.

Her er et godt sitat fra boken:

"Starten på alle forhold starter med at begge beundrer hverandre. Par som tar vare på den gjensidige beundringen, og som uttrykker det i ord og handling både i hverdagens småprat og i festtaler, gir forholdet næring til varig hverdagskjærlighet. En kjærlighsetsrelasjon kan ikke holde livet ut uten stadig bekreftende beundring og kjærlighetserklæringer."


En lettlest bok om alvoret i det å leve sammen. Og om kjærligheten.

onsdag 28. mai 2014

31 Almanac Road av Lisa Jewell


31 Almanac Road
av
Lisa Jewell




Lett sommerlesing. Det handler om et hus i London på 3 etasjer der det er innredet en leilighet i hver etasje. 
Vi følger beboerne i de tre leilighetene gjennom noen måneder, og ting skjer!
Det som er fint med denne boken er at vi kan se hva de 6 personene det handler om tenker, samtidig som vi ser hva de sier og gjør. Og handlingene deres er ikke alltid samsvarende med det de tenker.

Personene i boken er i 30-åra, og jeg er kanskje 20 år for gammel til å synes boka var helt topp? Men den var absolutt ikke dårlig. Jeg koste meg den, og den var lettlest og fin å lese. Jeg koste meg, jeg! Som sagt; lett sommerlesing.

fredag 23. mai 2014

ANGEL av Marian Keyes


ANGEL
av
Marian Keyes



Jeg har lest denne på engelsk, og det tar litt tid, for bøkene til Keyes er tykke. Men jeg kom meg igjennom.
Dette er en av bøkene om søstrene i Walch-familien. Denne boken handler om Maggie som finner ut at mannen Garv er utro og hun mister jobben sin. Livet er herlig!?

Hennes beste venninne har flyttet fra Irland til L.A, og Maggie drar til henne. Hun trenger en time out.

I boken fortelles mye fra det gale livet i California, og spesielt rundt filmindustrien. Herlighet, for noen gærninger det er i showbiz! Jeg skjønner boka er fiction, men jeg er sikker på at mye av det som fortelles her har rot i virkeligheten.

Men alt er ikke så overfladisk som det ser ut til. Underveis fortelles en dyp og alvorlig historie om Maggie og Garv. Alt er ikke alltid slik det ser ut som. 

søndag 18. mai 2014

Den klønete skytsengelen


Den klønete skytsengelen
av
Arto Paasilinna





Jeg er så glad i de lekende fortellingene til Arto Paasilinna, og jeg ble heller ikke skuffet denne gang. Riktignok er nok denne den "dårligste" boken jeg har lest av ham hittil, men underholdningsverdien er der, absolutt! 
For jeg MÅ jo smile når den nyutdannede skytsengelen skal lede en gammel dame til kirken for virkelig å fordype seg i religionens verden, men så blander han høyre og venstre, klønete som han er, og leder henne til nærmeste bar istedet. Så hun ender opp som alkoholiker til slutt. Jeg ler av sånt.

Og de som (blæh!) måtte være opptatt av Märthas skytsengler burde bli skremt. For alle skytsengler har kanskje ikke helt hvite, rene vinger. Noen kan ha godt med skit på vingene sine. 
Boken er et eventyr for voksne. Lett underholdning.

tirsdag 13. mai 2014

The best awful av Carrie Fisher


The best awful
av
Carrie Fisher



Jeg har de siste årene blitt litt facinert av damen som har skrevet denne boken. Carrie Fisher ble superberømt i Star Wars-filmene, og hadde før det hatt en merkelig oppvekst med kjente foreldre (Debbie Raynolds og Eddie Fisher). Som om ikke det var nok, så er hun bipolar.



Nå nærmer hun seg 60, og har skrevet bøker, hatt morsomme teaterforestillinger, med MYE mer.



Og jeg synes hun er supermorsom. Jeg liker henne virkelig godt. Hun er supersmart. 
Men når det er sagt; kjerringa er jo fullstendig forrykt også! 

I denne boken THE BEST AWFUL forteller hun vel sannsynligvis sin egen historie, med skrudde foreldre, en ektemann som viste seg å være homofil, alkoholproblem, pille/rusproblemer. I tillegg til diagnosen bipolar.

Det kan ikke gå bra. Og de gjorde det ikke for henne. Og i denne boken prøver hun virkelig å fortelle oss litt mer normale hvordan det er inne i kroppen og hode hennes når alt gå galt. Toppene er fantastiske! Hun er fantastisk, og hun utretter de beste og fineste ting. Men så kommer nedturen, og den er ikke noe å misunne henne!

Boken forteller om vennskap, familierelasjoner som halter og går, svakheter og styrker i mennesker, og en showbiz-verden som er så kunstig og rar at vi vanlige dødelige i en norsk småby ikke kan fatte hvordan de lever.


Boken var i overkant sær, og brukte veldig lang tid på å beskrive "galskapen" hennes og innleggelsen på psykiarisk sykehus. Så jeg anbefaler den ikke egentlig. Men som sagt, personen Carrie Fisher synes jeg er interessant. 

mandag 5. mai 2014

PORSELENSPIKEN


PORSELENSPIKEN
av
Gunn Marit Nisja




Denne boken likte jeg godt! Den er lettlest, ikke akkurat morsom, men allikevel skrevet med en viss slags resignert humor selv om det er alvorlige ting som fortelles.

Kristin er hovedpersonen i boken, hun er 38, barnløs, enebarn, ensom, litt overvektig og ikke særlig fornøyd med seg selv. Hun har en dårlig jobb som kokk, og et dårlig forhold til foreldrene sine. Hun føler seg ganske mislykket.

Men så dør faren, hun tar noe av arven og starter en kafé. Det har hun drømt om, men en kafé kan hun jo ikke drive alene. Mange mennesker blir involvert i denne nye tilværelsen hennes. Blant annet dukker en 19 år gammel jente opp på døra og ber om jobb. Marta heter hun, og har hatt en tøff oppvekst. Kristin kunne vært moren hennes, og går snart inn i dette forholdet med hele sitt oppsparte omsorgslager.

Historien Gunn Marit Nisja forteller oss er troverdig, gjenkjennelig og veldig, veldig fin. For meg var den midt i blinken ettersom den forteller en historien som ligner mye på mitt eget liv. Jeg tror noen og hver av oss kan synes vi møter oss selv i døra i denne boka. 

Kristin er bortskjemt, selvopptatt, sårbar, ikke så sterk, - men snill.  Hun blir voksen, og klarer å omstille seg. Boken gjorde inntrykk på meg. Jeg ble lei meg mens jeg leste, men så også at en kan påvirke hverandres liv hvis en bare prøver og tør å blande seg inn. 

Vi må være modige!

Les boken. Du vil ikke angre.

lørdag 3. mai 2014

Parfymehagen - IKKE LEST FERDIG


Parfymehagen
av
Kate Lord Brown




Blæh! Hva slags bok ER dette!!??
Jeg leste ca en fjerdedel, og da hadde jeg fått mer enn nok.
Forfatteren har studert og lært masse om den spanske borgerkrigen, tydeligvis. Så skriver hun om det. Masse. 
Og så har (selvsagt) 9/11 gjort uutslettelig inntrykk på henne, og så skriver hun om det. Og så har hun altså mikset disse grusomme historiene, mikset inn forhold mellom mor, bestemor, graviditet og kjærlighetshistorier til en grusom, ekkel miks.

Jeg leste også de to siste sidene, og det var ikke akkurat noen superslutt heller. 
Og så dårlig språk det er i denne boka! Det kan jo ikke være oversetterens skyld? Setningene er stakkato og ufølsomme. Og uinteressante. Hvis noen er interessert i den spanske borgerkrigen gidder de ikke lese en dårlig kjærlighetshistorie eller to på kjøpet.

Boken er skrevet sånn at den hopper mellom 1936 og 2001 i annenhvert kapittel. Da jeg så det plutselig sto 2011 i starten av et kapittel, så trodde jeg forfatteren hadde koblet "nåtid" inn i historien også, og ble helt forvirret. Det viste seg at det var skrivefeil/slurvefeil, men det skjedde igjen to kapitler senere. Da hadde jeg fått nok. 

fredag 2. mai 2014

Damen med hunden


Damen med hunden
av
Anton Tsjekov




Jeg har lenge hatt lyst til å lese Tsjekov. Han dukker jo opp som en av de "viktige" forfatterne det refereres til når en leser annen litteratur. 
Novellen Damen med Hunden er mange betatt av, så jeg prøvde den. Og den var fin. Tenk at for omtrent 150 år siden var ikke menneskene så forskjellige fra idag. De levde innenfor andre rammer, men følelser og tanker var skremmende like. Tsjekov forsto tydeligvis den menneskelige natur.

Jeg leste ikke de andre novellene i boken. Feiget ut, kan du si. For jeg foretrekker nok å lese om litt mer moderne intriger.

torsdag 1. mai 2014

MANN PÅ DELING


MANN PÅ DELING
av
Frances Pye




Da jeg hadde lest litt av denne boken skjønte jeg at jeg hadde lest den før! Men jeg husket jo ikke detaljene, og hvordan den endte, så jeg fortsatte like godt.
Og dette er en trivelig bok. En hyggelig bok om romantikk og vennskap.
Men den handler også om intoleranse, menneskelige svakheter og rasisme. 

Boken er skikkelig britisk, og jeg liker jo det, så da blir det en ekstra bonus for meg.

MANN PÅ DELING


MANN PÅ DELING
av
Frances Pye




Da jeg hadde lest litt av denne boken skjønte jeg at jeg hadde lest den før! Men jeg husket jo ikke detaljene, og hvordan den endte, så jeg fortsatte like godt.
Og dette er en trivelig bok. En hyggelig bok om romantikk og vennskap.
Men den handler også om intoleranse, menneskelige svakheter og rasisme. 

Boken er skikkelig britisk, og jeg liker jo det, så da blir det en ekstra bonus for meg.