"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

søndag 29. juli 2012

BLOMSTENES HEMMELIGE SPRÅK - Vanessa Diffenbaugh


Blomstenes hemmelige språk
av 
Vanessa Diffenbaugh


 


Jeg leste et sted at boken handlet om en ung dame som var som Lisbeth Salander, men som hadde en enorm styrke i kunnskap om blomster istedet for datamaskiner.

Det passet virkelig, for hovedpersonen Victoria er sterk, redd, beinhard, skadeskutt, myk og utrolig vakker inni. 

Handlingen foregår i USA, og det gjorde den litt fremmed for meg. Mye av det som skjedde rundt Victoria ville blitt håndtert annerledes her i Norge. 

Boken forteller hvordan et barn som ikke har opplevd trygghet finner måter å hamstre mat, ta igjen, gjemme seg, ja rett og slett overleve. De fleste av oss her i landet har jo opplevd en trygg og god barndom, men både før og nå finnes det dessverre barn som har en barndom der de blir sviktet på det groveste. 
Victoria har bodd i mange fosterhjem, men fordi hun har bodd sammen med så mange mennesker som hun ikke kan stole på, så lærer hun ikke å lese folk. Hun forstår som barn aldri de voksnes tonefall, kroppspråk og ansiktsuttrykk.
Jeg synes det var utrolig lærerikt å lese hvordan dette barnet tenkte i sin oppvekst. Det var veldig troverdig, og derfor litt vondt å lese.


Men handlingen starter når Victoria er 18 og må klare seg selv. Og det gjør hun!!! Boken er full av godhet mellom mennesker, håp og fremtid. Les og kos deg!!

torsdag 26. juli 2012

ARVEN - Kathrine Webb



ARVEN
av
Kathrine Webb


 








Får jeg noe motbør hvis jeg sier at dette er en damebok? For den er nok det. Historien er intrikat, romantisk, intrigepreget, ja, akkurat sånn som vi jenter liker.  

Jeg hørt boken som lydbok. Og det var nok greit, for egentlig likte jeg den ikke så veldig godt. Men når andre leser den for meg mens jeg holder på med noe annet, så sklir selv dårlige bøker inn i øret.

Og da tror du kanskje at jeg ikke ville lese mer av den forfatteren? Veeeeel, det var nok noe ved måten hun forteller en historie på som fenget allikevel. For nå hører jeg på "Det du ikke ser", og den liker jeg mye, mye bedre enn ARVEN. Foreløpig, iallefall.

Webb forteller historien både i fortid og nåtid. Vi følger i den "gamle" historien en ung, rik dame som gifter seg med en nybygger på prærien. Og hun drar ut i ødemarka uten fnugg av kunnskap, hjerne eller vanlig oppdragelse. Hvor teit går det an å bli, egentlig? Jeg tenker at sånne folk har aldri levd på denne jorda. Utrolig lite troverdig. Og for ikke å snakke om mannen hennes!??! Hvordan kunne han dra henne bort fra sivilisasjonen uten å forberede henne? Trodde han virkelig det skulle gå bra? 

I historien fra nåtid handler boken om to søstre som arver et gods. Den ene søsteren sliter psykisk, mens den andre er sterk og nysgjerrig. Hun graver opp i både gamle og nye familiehistorier, og enten jeg ville eller ikke så følte jeg at jeg ble godt kjent med karakterene i boka. Og jeg likte de fleste av dem veldig godt.


Jeg anbefaler faktisk boka, men ikke forvent deg ikke alt for mye. 

tirsdag 24. juli 2012

GRETNE GAMLE GUBBER - Finn Bjelke


Gretne Gamle Gubber
av 
Finn Bjelke

 
Jeg lånt denne boken som digibok og har hatt den hengende rundt halsen i digibok-avspilleren min. Den ser sånn ut, for dere som ikke har sett en:


Veldig fint å plukke årets solbær mens forfatteren Finn Bjelke leser så lunt og rolig i ørene mine.


 


Boken er "en håndbok i surmuling", og dere skjønner selvsagt at her er det humor med i bildet. Men veldig mye alvor også.

Noen har kanskje oppdaget at menn (og kvinner) forandrer seg med årene. Jeg tror ingen av oss unngår dette, nei. Og uttrykket "Gretne gamle gubber" er jo godt kjent.  Og ikke uten grunn. Jeg har gått så langt i min vennekrets at jeg allerede nå har begynt å advare mannlige venner om denne tilstanden som har en tendens til å dukke opp i 60-årsalderen. Og er det bare mannfolka som blir rammet? Neida, vi damer kan også bli ganske ufordragelige med årene. Hvordan skal vi unngå den tilstanden, damer??? Hvordan skal vi forbli de superhyggelige, snille, blide, tolerante og overbærende skjønne kvinnene vi er nå?

Kanskje dette er en fin gaveidé, så blir det kanskje litt færre surpumper rundt oss i årene framover?

torsdag 12. juli 2012

Orkideens Hemmelighet av Lucinda Riley



Orkideens hemmelighet 



Å nei, å nei. Hvordan kan noen si at denne boken er en bok en sluker?!? (Ref. bak på boken.)
Har du fulgt med på TV-serien Downton Abbey? Dette var som snytt ut av nesa på den serien, bare ikke så bra. På langt nær. 
Historien handler om en godseiersønn som drar i 2. verdenskrig og ender i Asia. Samtidig fortelles historien om personer som har tilknytning til samme gods i nåtid.
Det HØRES spennende ut, men er det ikke. Personene er lite troverdige. De er oppegående, klartenkende og intelligente i ett øyeblikk, og råteite i det neste.
Det er glipp i historien både her og der. Skikkelig irriterende.

Nei, les noe annet. Dette var bortkastet tid.


søndag 1. juli 2012

KEISEREN AV PORTUGALIA - Selma Lagerløf




Selma Lagerløf har jeg aldri lest noe av. Før nå.
Jeg er med i en lesesirkel, og et eller to kloke hoder der fant ut at vi skulle lese denne boken. Og den var kjempebra!! 
Handlingen foregår på landsbygda i fattige Sverige ca 1860. En husmann får en datter, noe som bare vil føre til mer fattigdom og slit.

Men husmannen og hans kones kjærlighet til denne datteren er så fantastisk og stor at den fylte meg med en litt rar følelse. Jeg fikk liksom kjenne litt igjen av mine foreldres kjærlighet til meg. De er døde for mange, mange år siden, men jeg vet at den kjærligheten disse menneskene følte for veslejenta si, den har noen følt for meg en gang. Det var sterkt.

Det første kapittelet leste jeg og gråt så snørr og tårer rant.
Det siste likeså.

Boken er gammel, og noen vil kanskje synes den er gammeldags. Det synes ikke jeg. Jeg ble overrasket over hvor like vi er de som har levd før oss for lenge, lenge siden. De grunnleggende mellommenneskelige tingene har ikke forandret seg mye. 

Les og nyt.