"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

fredag 27. april 2012

DET DYREBARE - Linn Ullmann


Det dyrebare
av
Linn Ullmann


 



Bokomslaget på denne boka er så kjedelig, så jeg bruker et bilde av forfatteren istedet. Hun er jo en facinerende dame, og hun får mye skryt av bøkene sine.

MEN......denne boken var nok ikke noe for meg. Lesesirkelen vår skal diskutere den på neste møte, så selvsagt skulle jeg lese hele boken! Hadde det ikke vært for det, så hadde jeg nok gitt meg etter noen titalls sider.

Språket passer meg ikke. Det er merkelig mange steder, og jeg tror norsklæreren min som terpet på setningsnanalyse med oss i årevis hadde vridd seg i graven. Hvis han hadde vært død. Noe han heldigvis ikke er.

Og så bruker hun noen rare ord: FORSVERGE, for eksempel. Bruker du det mye, eller?? 

Vel, handlingen er til tider ganske spennende, og jeg tenker at "dette er jammen en rar kriminalroman". Den forteller en historie om en skikkelig dysfunksjonell familie samtidig som det skjer en kriminell handling som vi absolutt ønsker å finne løsningen på.

Så jeg leser og leser. 
Men mens jeg leser stopper jeg stadig opp og stusser over ting som umulig kan stemme. Det er så mange ting som ikke henger sammen. Som at en av hovedpersonene har en ryggskade, men som jobber som kokk. Og jobber mye. Kjenner dere noen med dårlig rygg som er kokk? 

En annen rar ting jeg hang meg opp i: Alma, datteren i familien, klipper fletta av læreren sin i klasserommet. Det går jo ikke! Jeg har sett frisører klippe tykke fletter av noen, og det tar sin tid å jobbe seg med saks igjennom en bunt med hår. Det tar såvisst ikke noen få sekunder, slik det beskrives i boken.

Og så er det til tider 5 personer som forteller sin historie fra sitt ståsted. Det pleier å være artig, for da er det utrolig hvor forskjellig folk opplever den samme hendelsen.

Men her fortelles historien på akkurat samme måte!! Den gjentas av forskjellige personer. Ingen endring av hendelsesforløp eller oppfattelse av virkeligheten. Er det mulig å skrive så kjedelig? Brukte forfatteren copy+paste?

Sorry, Linn. Jeg tror ikke dine bøker kommer på min leseliste i fremtiden.

mandag 23. april 2012

EN SANNSYNLIG HISTORIE - Karin Alvtegen



En sannsynlig historie
av 
Karin Alvtegen

 


Jeg har hørt denne som lydbok, og det er en hyggelig måte å lese en bok på.

Jeg hadde ikke lest noe av svenske Karin Alvtegen før, men ser på nettet at hun mest har skrevet kriminal.

Denne boken her er absolutt ikke en spenningsbok, men den er virkelig spennende allikevel. Jeg var skikkelig sugen på å få høre hva som ville skje videre, - det er driv i historien.

Personene vi møter i boka er hver for seg sterke og flotte. Vi som lesere får vite deres historie, men hver for seg vet de lite om hverandre. Det å stå utenfor som leser og se hvordan mennesker kan misforstå OG forstå hverandre er jo interessant. Og ganske vondt.

Jeg leste litt om Karin Alvtegen, og jeg forstår at hun har god kjennskap til hva som kan bo i et menneske og hvilke skader et menneske kan få på sin vei.

Vi møter mange mennesker i boka, og de er stort sett meget troverdige. De har problemer, men boken gir håp om forsoning og forbedring av tilværelsen for alle.

Det var bittelitt av innholdet i boken som var litt "mystisk"; sånt som ikke kan bevises. Og det liker jeg ikke så godt. Men jeg må innrømme at akkurat i denne boken passet det igrunnen.

Jeg vil ikke si noe om hva boken handler om, men garantert: Du vil like alle som er med i den. De er ekstremt forskjellige, sære og spesielle.


Men allikevel er dette EN SANNSYNLIG HISTORIE.

torsdag 19. april 2012

GLASSBLÅSEREN FRA MURANO - Marina Fiorato



Hørt som lydbok:

Glassblåseren fra Murano
av 
Marina Fiorato

 


Er du spesielt interessert i:

Venezia
Glassblåsing
Versailles
Ubeskyttet sex

Isåfall kan du trygt lese denne boken.

Jeg synes Italia er best på avstand (- f. eks. på TV der det lages italiens mat).

Glassblåsing er varmt! Utrolig godt gjort, men min interesse begrenser seg til noen kjappe besøk på Hadeland Glassverk en gang i tiden.

Jeg har vært i Versailles, men mistet da fort interessen for Speilsalen. De hadde jo super HAGE der!!!! Så der mistet boken meg. 

Hadde etpar damer og menn i denne historien sørget for litt prevensjon, så hadde historien blitt ganske annerledes.

Men tusener av damer liker godt denne boken har jeg lest, så det er vel jeg som er sær, da.
For jeg synes den var kjedelig.



søndag 15. april 2012

ØYER I HJERTET - Tove Nilsen



Denne boken ser litt treg ut, synes du ikke?
Ikke la omslaget lure deg, for den er kjempefin!

Tove Nilsen forteller om Skåtøy utenfor Kragerø, og der har jeg vært!
Hun forteller også om Kreta, og tror du jammen ikke jeg har vært der også!

Høres det ikke spennende ut, sier du? Neivel. Og du har helt rett. Boken er ikke spennende. Den har ikke engang en begynnelse eller slutt. Den bare snakker til deg som om du var sammen med en hyggelig dame en stund, og hørte på mens hun delte minnene sine med deg. 

Tove Nilsen er i 50-årene, og jeg tror damer på vår alder vil like den veldig godt og kjenne seg igjen både fra barndomsminner og voksenminner.

Jeg vil tro at boken er super å lese for en datter på 30 og en mor på 55. Da kan begge lese boken, og moren vil kjenne seg igjen, mens datteren vil forstå litt av hvordan det var i morens barndom. Dette kan føre til noen gode samtaler vil jeg tro.

For meg var det litt spesielt å lese boken og kjenne igjen en person hun beskriver. Navnet er endret litt på, men jeg visste hvem hun mente. Det var artig, og gjorde boken enda mer ekte.

Jeg håper du tar deg tid til å lese boken. Den vil få deg til å tenke igjennom dine reiser og ferieminner også, og det er vel hyggelig?

Her er et sitat fra boken:

"Jeg husket stemmen hans og savnet ham sånn som man kan savne folk fra perioder som definitivt er avsluttet."

lørdag 7. april 2012

VINTAGEAFFÆREN - Isabel Wolff



 



Vintageaffæren
av 
Isabel Wolff


Ja, så falt jeg for fristelsen igjen, da.
Det ble en sånn DROPS-bok.
Etter en uheldig Shopaholic-opplevelse for en stund siden (æsj, og dobbelt-æsj), så hadde jeg bestemt meg for å aldri kaste bort tid på Litterære Drops-bøker igjen.
Men åssen er'e ikke, da?! Omslaget bare ropte på meg med sitt rosa og lilla, med tyll og så søtt som bare det.

Og jeg har kost meg. Boken er romantisk, trist, glad, moderne og gammeldags. Den skildrer forskjellige typer mennesker med svake og sterke sider. 

Hovedpersonen Phoebe starter en butikk med vintage-klær, og så spinner historien rundt butikken og menneskene Phoebe møter på sin vei. Den forteller også om livet hennes og familien, og en blir liksom "kjent" med henne. Og en liker henne veldig godt. Det er ikke til å unngå.

Boken forteller også om historiske hendelser, og det er jo interessant, selv om det ikke var noe nytt for meg i den. Men for en leser som er 25 istedet for 50, så vil nok boken være knallgod. 


Til tross for at boken er skrevet (eller oversatt?) noe knotete her og der, så er historien god, og jeg hadde stor glede av å lese den. Som en lettlest og fin koseroman anbefaler jeg den virkelig.