"En populær forfatter skriver det folk tenker.
En genial forfatter får dem til å tenke noe annet."
Ambrose Bierce

søndag 26. februar 2012

Bruno Politimester - FARLIG ÅRGANG - Martin Walker (Bok nr 2)


 







Nå har jeg fått lest bok nummer 2 om politimesteren Bruno som holder til ute på landsbygda i Frankrike. Jeg er ikke frankofil, men dette miljøet suger meg til seg. Så kanskje jeg blir det? Jeg skulle absolutt gjerne vært en del av livet i St. Denis, og kjent mange av personene som dukker opp i bøkene til Martin Walker.



Den første boken jeg leste i denne serien ("Bruno Politimester") var superbra (- se lenger ned på siden for mer inngående presentasjon av Bruno).  Denne boken som jeg nå har lest ferdig var på en måte ikke like god. 
Altså; den var minst like god når det gjelder å beskrive personer, stemning, smaker, lukter, forhold mellom menneskene, dyr og natur. Men kriminaldelen kom litt i skyggen. Og vet dere hva? Det er helt greit. Den var spennende nok for meg. 
Jeg må prøve å få tak i flere Bruno-bøker på amazon.com. Biblioteket vårt har bare to Bruno-bøker av denne morsomme forfatteren. Jeg savner personene i St. Denis nå som bok nummer to er ferdiglest. Vil ikke helt gi slipp på dem, kjenner jeg.

Ser dere på bildet under? Det er forfatteren. Britisk, men har tydeligvis god greie på livet på den franske landsbygda. Vin tror jeg jammen også at han liker, for han beskriver fransk mat og vin med stor kjærlighet. Men han ER jo britisk, så i hver bok bruker han minst en side på å skrive om whisky. Et nytt merke i hver bok, luringen!

FRANSK KRIM: Britiske Martin Walker skriver krim fra den franske landsbygda. Velskrevet, men i overkant mye idyll, mener anmelderen. Foto: Quercus Books
Martin Walker

onsdag 22. februar 2012

GRANATEPLENE - Sue Monk Kidd og Ann Kidd Taylor




... 


Denne boken er skrevet av mor og datter; Sue er moren, Ann er datteren. Sue er i 50-årene og skjønner hun begynner å bli gammel. Ann er på vei inn i voksenlivet for alvor og må ta valg både når det gjelder utdanning, jobb og ekteskap.

Sue Monk Kidds bøker har fått mye skyt rundt omkring. Jeg leste Bienes hemmelige liv for etpar år siden. Den var helt OK, men gjorde nok ikke så voldsomt inntrykk. Men allikevel valgte jeg å lese denne, for det at mor og datter har skrevet den sammen virket interessant! OG det ble det. Mor Sue er på min alder, og det er fint å lese hvordan hun ser på livet hun har levd, hvordan hun lever nå, og forholdet hun har til sin egen mor. Og selvsagt til sin voksne datter. Her er det mange fine tanker fanget mellom to permer.

Datteren Ann går også igjennom en personlig utvikling, ja, en krise kan en kanskje si. Men det ender godt.

Boken er skrevet av to i mine øyne meget amerikanske damer. To damer uten økonomiske bekymringer og med store ressurser både i seg selv og i de de har rundt seg. Og greit; sånn har vi det jo mange av oss, så mye av det de skriver om i boken kan jeg sette meg inn i og er interessant lesing. 

Mor og datter drar på flere reiser i denne boken, og det er fint å lese om det gode forholdet de har, og hva de gjør for at det skal vare/bli enda bedre.

Ettersom jeg ikke tror på hverken gud, engler eller annet som ikke kan bevises, så blir det en anelse for mye "overnaturlig" og Jomfru Maria i denne boken. Men når unge Ann konkluderer med at det gudommelige ligger i henne selv, så er jeg fornøyd! :-)

Boken anbefales virkelig for litt voksne damer, men gjør gjerne som meg og hør den på lydbok. Den er nemlig litt langdryg, så det er greit å holde på med en hobby eller noe mens en snill dame leser og leser og leser....

Til slutt vil jeg fortelle om noen setninger i boken som gjorde inntrykk på meg. Det er da mor Sue oppdager at hun er blitt usynlig! 
Hun er sammen med sin datter, og når de kommer inn i et rom, så ser hun at alle menn ser på den søte datteren, mens hun selv er blitt "usynlig". Noe å tenke på. 

(Kanskje det er derfor eldre damer har en tendens til å prate litt mye. Da blir vi iallefall hørt......)

mandag 13. februar 2012

KVINNER FØR JUL - Marianne Fastvold




 


Å hoi, for en bok!
Da jeg hadde lest den forrige boken til Fastvold (Kjærlighet for viderekomne), så følte jeg at damen skriver klokt og for oss damer som har levd en stund. 

Og denne delikate julerøde boken skuffer ikke. Forrige bok var til tider abstrakt og litt rar i mine øyne, men her i Kvinner før jul forstår jeg alt. Her møter jeg en kvinnelig hovedperson jeg kan identifisere meg med. Ingrid er et grepa kvinnfolk, men som også skjærer ut både i handling og tanker av og til. (Noen flere som kjenner seg igjen?)

Hvis dere tror at boken kritiserer hvordan vi damer herjer og til tider sliter i førjulstiden, så gjør den ikke det. Men den setter nok fingeren på ting vi kanskje burde vurdere/revurdert litt. ER det viktig å lage sylten selv? Tja, kanskje. Her i boken får hovedpersonen mulighet til å bruke tid sammen med sin gode nabo mens de lager sylte sammen.

ER det viktig å bake 90 horn for å putte i fryseren til jul? Tja, det å bake gir en ro og en kan slappe av over en myk deig. Og lukten av fersk gjærbakst gjør noe med omgivelsene.

Når en som hovedpersonen nærmer seg 50, så vil vel de fleste få mange tanker om hvordan ens eget liv egentlig er. En kan sannsynligvis se tilbake på sitt unge, voksne liv med både kritiske og misunnelige øyne. Mange ting vil en aldri ha mulighet til å oppleve igjen. En er blitt for gammel. Mange ting vil en heldigvis aldri gjøre igjen, for en har blitt for klok og erfaren.

Samtidig er dette tiden da de fleste får gamle foreldre og voksne barn. Gamle foreldre kan være spreke og livsglade og farte til leiligheten sin i Spania. Eller de kan være krevende. Meget krevende.

Voksne barn som svever ut i sitt eget liv er sikkert en stor overgang for mødrene det også.

Boken er lettlest og underholdende. Direkte morsom til tider. Kan leses når som helst på året.

Her er noen linjer fra boken. Hovedpersonens Ingrid spiser lunsj med sin venninne Ellen og forteller om hva som skjer rundt henne i førjulstiden:

"Ellen bor alene og er blitt veldig barsk. Hun jobber som forsvarsadvokat døgnet rundt. Av og til har hun lyst til å skaffe seg et privatliv, sier hun, men hun er ikke sikker når hun ser mitt."

lørdag 11. februar 2012

KJÆRLIGHET FOR VIDEREKOMNE - Marianne Fastvold


Marianne Fastvold: Kjærlighet for Viderekomne (Foto: Gyldendal forlag)


Denne boken ble valgt ut i lesesirkelen jeg er så heldig å ha blitt med i.
Tittelen høres behagelig og varm ut, men skinnet kan bedra.

Forfatteren Marianne Fastvold er født i 1951, og har fått se utviklingen i kvinners liv i deilige Norge i siste halvdel av forrige århundre. 
(Min personlige mening er at kvinner liv har utviklet seg voldsomt og vi fått mange flere muligheter, men kanskje også andre utfordringer. Mens menn ikke har klart å henge med på utviklingen i samme grad og ikke helt forstår at vi skal tas på alvor. Men det er som sagt min personlige mening, og mange vil sikkert være uenige med meg......)

Men tilbake til boken.
Den er til tider skrevet på en så merkelig måte at jeg måtte skumme igjennom endel sider. Surrealistisk, absurd, abstrakt. Sånn ord passer på mye av innholdet.

Men så er den plutselig så dypt og godt skrevet og treffer spikeren på hodet. Jeg tenker at "det har jeg opplevd, det har mine venninner opplevd, det var sånn tanten min hadde det......"

Bokens hovedperson Anne har et forhold til 5 menn i denne boken som strekker seg over ca 3o år. De fleste av mennene er gjenkjennelige; sånne har jeg kjent eller kjenner fortsatt, har hatt som kollegaer, osv.
Det jeg ikke kjenner igjen er Annes måte å forholde seg til disse mennene. Hun er ikke sterk nok!! Og hun har tilsynelatende ingen dialog med dem for å løse eventuelle samlivsproblemer. Og så noe som er viktig; hun har ikke barn med noen av dem!!! Det ville vel vært en pådriver for å jobbe mer for å kunne ha et godt forhold. 

Denne boken hadde jeg aldri fullført hvis jeg ikke skulle lest den til neste lesesirkel-treff.
Men jeg er glad jeg måtte, for den har engasjert meg veldig, kjenner jeg. 

Og faktisk; jeg vil starte på Fastvolds nyeste bok KVINNER FØR JUL så fort som mulig. 

Så anbefaler jeg KJÆRLIGHET FOR VIDEREKOMNE?
Ja, så absolutt!!

Jeg avslutter med et sitat fra boken:


"Han er kanskje en sånn som lader seg opp på deg, sier Hjørdis. Som et batteri, og nå er han desperat fordi laderen er borte?"

torsdag 9. februar 2012

NATTOG TIL LISBOA av Pascal Mercier


 


Først skal jeg skrive hva som står bak på boken:

"I Bern bryter en meget tradisjonsbevisst skolelærer plutselig en dag opp og drar til Lisboa - under dekke av å skulle oppspore en kvinne han har møtt helt tilfeldig. I bagasjen har han en bok av en portugisisk forfatter og lege, Amadeu de Prado. Etter som han leser, blir han så besatt av denne mannen og historien hans at han bare må vite alt om ham.
Alle han oppsøker har et sterk forhold til dette usedvanlige mennesket, enten de har kjent ham som lege, poet eller som motstandsmann. Men hva betyr det å kjenne et annet menneske og forstå et annet menneskes liv? 

En spennende fortelling, et kurs i filosofi, livserfaring og språk. Ikke bare en reise på kryss og tvers i Europa, men en indre reise gjennom tanker og følelser."

OK!!
Det skriver FORLAGET.
JEG sier at dette var da en bok full av mye pompøs SHIT!
Den er utrolig tunglest, og forteller en historie som ikke ender noe sted. 
Da jeg hadde kjempet meg igjennom en tredjedel av boken, så ville jeg absolutt lese resten, for dette MÅTTE jo bli interessant en eller annen gang? 
Tja, det ble det vel igrunnen aldri. Hadde forfatteren brukt mer tid på å fortelle om diktaturet og motstandsbevegelsen i Portugal kunne jeg jo lært litt og fått litt å tenke på. Istedet bruker han all tid på å beskrive de egosentrerte og nevrotiske hovedpersonene og deres tanker og aktiviteter. Pompøs shit!!

Og lærte jeg noe av denne boka som beskrives som "......en slags håndbok for sjela, intellektet og hjertet."??

Eh...NEI.

Jeg lærer mer av ekte mennesker som dukker opp i f.eks. TV2's GOD MORGEN NORGE. Det er mer interessant å høre om ekte menneskers liv og erfaringer enn om en sær professortype som tydeligvis får et sammenbrudd og takler det på en måte som ikke fører noe steds hen. Flaks for ham at han er så rik at han ikke må få hjelp av Sveitsisk NAV og blir sittende alene i den triste leiligheten sin uten mulighet for å kunne ta et NATTOG TIL LISBOA........

ANBEFALES IKKE!!

mandag 6. februar 2012

SIRLIGE GENTLEMEN SØKES av Karin Brunk Holmqvist



Sirile gentlemen søkes - Karin Brunk Holmqvist Kirsti Vogt 


Sirile gentlemen søkes

Det er en herlig bok, og gjorde meg godt. Herlig, avslappende, morsom, lur, lun, utrolig, og til tider FOR utrolig.
Men det er jo det som er poenget med boken; den er et eventyr for oss godt voksne.
Alle mennesker jeg har møtt som har lest Karin Brunk Holmqvists bøker smiler når de forteller at de har lest dem.

Dette er den tredje "kose-boken" hennes, og vil du lese mer om innholdet i "Sirile gentlemen..." så trykk HER. Egentlig var dette kanskje den beste av dem alle.

Anbefales på det varmeste, og kanskje du gjør som meg og låner den som lydbok på biblioteket? Det var veldig hyggelig å høre  den opplest.